First victory from Thalita de Jong for her new team Experza-Footlogix

De 24-jarige Thalita de Jong heeft zaterdag de Kasteelcross in Zonnebeke, nabij Ieper, bij de vrouwen elite gewonnen. De Nederlandse haalde het ruim afgescheiden voor Loes Sels. Ellen Van Loy finishte als derde. Voor Thalita de Jong werd het haar eerste zege van het seizoen. Op de erelijst volgt ze zichzelf op.

Het was De Jong die meteen het hele pak op sleeptouw nam in het veld. Ellen Van Loy volgde in haar spoor net als de Tsjechische Pavla Havlikova. Loes Sels reed wat verderop en kon gaandeweg de kloof naar de drie leidsters overbruggen. Het viertal werd vlug gereduceerd tot drie wanneer Havlikova op de balkjes ten val kwam. Bij een tempoversnelling van De Jong probeerde Van Loy mee te glippen, maar de vice-Belgische kampioene reed tegen een paaltje en verloor daardoor kostbare tijd.

De Jong bleef doorgaan en Sels nestelde zich op de tweede plaats. Deze posities zouden niet meer wijzigen. Ellen Van Loy kon haar derde plaats consolideren, terwijl Jolien Verschueren na alweer een slechte start een prachtige remonte bekroonde met een vierde plaats. Havlikova moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

“Leuke cross”

“Het is de tweede keer op rij dat ik hier win. Logisch dat ik dit een heel leuke cross vindt”, lachte De Jong na de cross. “Ik heb een moeilijke periode achter de rug met heel wat fysieke ongemakken. Gelukkig is alles nu voorbij en verkeer ik in een positieve flow. Het gaat steeds beter en ik bouw verder op”.

Thalite de Jong moet in Nederland nog strijden voor een WK-selectie. “Ik heb inderdaad nog geen zekerheid tot deelname aan het wereldkampioenschap dat dit jaar zelfs in eigen land plaats heeft”, vervolgde De Jong. “Natuurlijk wil ik in Valkenburg starten. Ik hoop dat de bondscoach mijn wedstrijd bekeken heeft. Als ik mag starten op het WK dan zal dat vanaf de laatste plaatsen moeten gebeuren want mijn ranking is niet zo goed. Het zal dus lastig worden om een mooie prestatie neer te zetten. Morgen/zondag rijd ik in het Luxemburgse Leudelange en laat ik dus de Wereldbekercross in Nommay links liggen. Ik hoop daar de lijn verder door te trekken.” (Bron: Het Nieuwsblad)