Gelders talent bijzonder ontgoocheld na zware klappen op EK

Ze was met stevige verwachtingen naar het Europees kampioenschap in eigen land getrokken, maar Manon Bakker kon geen brokken maken op het snelle parcours in Rosmalen. De 19-jarige renster van Experza-Footlogix mikte in de U23-categorie tevergeefs op het podium, maar recht ook de rug en kijkt vooruit. “Het kan snel gaan.” “Ik was toch wel met de verwachting naar het EK gekomen om podium te rijden”, wil Bakker er geen doekjes om winden. “Ik wist dat we als Nederland zijnde een heel sterk blokken hadden (met onder meer Ceylin Alvarado, Inge van der Heijden en Fleur Nagengast, die alledrie wel op het podium stonden, red). Dus ik was erg enthousiast om op slechts 120 km van mijn deur van start te gaan.”

Topsport

“Maar bij de start trok ik gelijk mijn voet uit het pedaal, waardoor ik meteen in de achterste gelederen van het peloton verzeild raakte. De 1e rondes gebeurden er ook nog een aantal valpartijen voor mij, waardoor ik een paar keer stil gezet werd. Toen ik eindelijk vrij baan had, waren de vogels natuurlijk al gaan vliegen. Ik baal echt enorm van deze prestatie”, zucht Bakker. “Maar ook dat is topsport. Voor nu is het weer vooruit kijken, want er komen alweer snel wereldbekers aan. Daar wil ik mij opnieuw laten zien.”

Bakker komt deze winter weer uit in de kleding van het geteisterde Experza-Footlogix – lees dat verhaal hier. “Ik vond het zelf wel lastig dat ik als enige renster rond fietste, maar daar gaat nu verandering in komen. Anna Kay zal mij dit seizoen gaan vergezellen. We hebben al een goede klik, dus hier kijk ik heel erg naar uit. Haar komt geeft mij extra motivatie. Op dit moment ben ik blij waar ik zit. Ik voel geen druk om prestaties neer te zetten en heb dus alle rust om verder te groeien.”

Aansluiting

“Ik zal zeker nog een heel pak sterker moeten worden”, beseft Bakker tot slot. “Ik merk dat ik redelijk wat tijd verlies op de rechte stukken. Mijn start kan ook vaak een stuk beter. Dus ja, ik zie nog punten voor verbetering. Je ziet dat de wereldtop bij de vrouwen dit jaar heel groot is. Als jonge renster hoop ik mij elke wedstrijd een beetje in de kijker te rijden. Soms kan de aansluiting met de wereldtop heel snel maken. Zo zie je dit jaar met Ceylin (Alvarado, de nieuwe Europese kampioene bij de beloften, red) en Annemarie (Worst, de nieuwe Europese kampioene bij de elite, red). Ik hoop dat ik zelf ook die stappen kan zetten.” (Bron: Wielerverhaal.com)