Jessy Druyts wint rushesklassement in de Brabantse Pijl

De Italiaanse Marta Bastianelli heeft na 137 kilometer de Brabantse Pijl in Gooik op haar naam geschreven. Bastianelle haalde het in een spurt met een omvangrijke groep voor de Canadese Leah Kirchmann en de Nederlandse Marianne Vos. Jessy Druyts, Nathalie Bex en Sara Mustonen finishten knap in de kopgroep.

Jessy Druyts koos voor de eerste aanval van de dag. Ze kreeg al vrij snel het gezelschap van de Russische Kseniya Dobrynina. De twee konden maximaal 12 seconden wegrijden en werden al vrij snel terug tot de orde geroepen door het peloton.

Jessy wist na 21, 77 en 97 kilometer telkens de tussenspurten aan de aankomst te winnen en verzamelde zo voldoende punten om het rushesklassement op haar naam te schrijven door de Nederlandse Demi Vollering en Sofie De Vuyst.

Ploeggenote Agnieszka Skalniak trok nog voor halfkoers in de aanval samen met Rasa Leleivyte, Demi de Jong, Spele Kern, Yara Kastelijn, Amanda Spratt, Janneke Ensing, Ruth Winder en Kelly Druyts. Voor Yara Kastelijn ging het iets te snel en ze werd gelost uit de kopgroep en terug opgeslorpt door het peloton.

Er kwam nog een tegenaanval op gang met daarbij Sarah Rijkes, Monique van de Ree, Liane Lippert, Silvia Persico en Pauline Allin. De vijf rensters kwamen zeer dicht bij de kopgroep, maar tot een aansluiting kwam het niet. De achtervolgers en de kopgroep werden net over halfkoers in één actie door het peloton terug tot de orde geroepen.

Op dertig kilometer vormde er zich een elitegroep met Marianne Vos, Demi de Jong, Liane Lippert, Janneke Ensing, Anna Henderson, Sofie De Vuyst en Amanda Spratt. Meer dan 30 seconden kreeg dit zevental echter nooit bij elkaar gefietst. Op een 10-tal kilometer van de finish kwam het tot een algemene hergroepering. Niemand geraakte nog weg zodat er gespurt werd met een omvangrijke groep voor de overwinning.

De Italiaanse Marta Bastianelli spurtte in Gooik naar haar derde overwinning van het seizoen voor de Canadese Leah Kirchmann en de Nederlandse Marianne Vos.