Straffe kost: dit is wat Helen Wyman op haar 37e gaat doen bij haar nieuwe team

Op de cross in Otegem pakte het Experza CX Team van manager Christel Herremans uit met het nieuws dat de 37-jarige Britse Helen Wyman, die jaren in Oudenaarde woonde en nu in Zuid-Frankrijk resideert, de ploeg zal vervoegen. Wyman gaat echter meer doen dan alleen crossen in het roos-witte tenue van haar werkgever.

Met welke ambitie maak je de overstap naar Experza, Helen?

Helen Wyman: “Ik ben al heel lang betrokken bij het veldrijden; afgelopen weekend reed ik mijn 18e nationale elitekampioenschappen in het Verenigd Koninkrijk. In die jaren maakte ik deel uit van verschillende teams en reed ik ook als individu,. Gedurende mijn hele carrière ben ik echter nooit betrokken geweest bij unieke projecten of progressieve plannen. Wat Christel Herremans wil creëren bij Experza is een zeer opwindend project, waarbij ontwikkeling op lange termijn voor renners wordt opgezet, met een positieve en vooruitstrevende sfeer en in en dito omgeving.”

Kan je het Experza-project een beetje inlijsten?

Helen Wyman: “Dit is natuurlijk geen nieuw team. Christel heeft er echter voor gekozen om het team rond het cyclocross te bouwen en doet dat met nieuwe ideeën. Ze is erg geïnteresseerd in nieuwe ideeën om de perfecte omgeving te creëren voor een getalenteerde groep rensters. We willen rensters bij de juniores, U23 en elite en willen hen alle kansen bieden om hun potentieel te benutten. We zijn gefocust op onszelf als een team, niet op wat anderen doen. We zullen onze eigen weg banen en zullen ervoor zorgen dat het team bij de rensters past, in plaats van te proberen rensters te veranderen om bij het team te passen. Dat is erg belangrijk.”

“Ik ben niet van plan alles te veranderen, ik ben hier alleen om mijn ervaring en ook mijn team van experts bij het team te brengen om te helpen met de ontwikkeling van de renners. Gedurende vele jaren heb ik een team van mensen in coaching, voeding en psychologie kunnen samenstellen die me hebben geholpen de top te bereiken en daar vele jaren te blijven. Daarnaast heb ik een groep sponsors waarvan ik hoop dat ze zich bij het team zullen voegen.”

Welke taken ga jij voor je rekening nemen?

Helen Wyman: “We naderen het einde van het crossseizoen, maar het is slechts 7 à 8 maanden tot het volgende seizoen begint. Ik help nu met de rekrutering en identificaties van de rensters en hoop te kunnen bijdragen aan het aantrekken van sponsors. We weten dat er een geweldig rendement is voor sponsoren in de sport, zowel uit tv en media als uit wedstrijddagen. De interesse in de vrouwencross is nog nooit zo groot geweest. We willen een team opzetten dat topmerken van binnen en buiten de sport aantrekt.”

Heb je er zicht op hoe je één en ander concreet gaat invullen?

Helen Wyman: “Veel teams stellen voor om rensters te ontwikkelen en ik ga ook niet over hen oordelen. Maar door iemand nieuwe kleding en een lichtgewicht fiets te geven, verander je iemand niet in een renster die effectief wedstrijden kan winnen. Ontwikkeling kost tijd en deskundige inbreng, het gaat om het kiezen van de juiste apparatuur, niet wat gratis of het goedkoopst is. Het is een partnership op lange termijn. Als team, en ik als mentor en adviseur, moeten we er de hele weg zijn voor onze rensters. We hebben coaches nodig in het veld en partners die onze passie voor de sport delen. We moeten manieren vinden om ervoor te zorgen dat onze rensters elke pedaalslag tellen. Een renster moet niet alleen worden verteld welke training ze moet doen; ze moeten ook worden geïnformeerd over waarom ze elke sessie doen.”

In hoeverre blijven je eigen prestaties belangrijk?

Helen Wyman: “Ik zit al lang in de sport en weet hoe ik mijn beste prestaties in wedstrijden haal. Ik hield van de teamomgeving in Otegem, waar we als groep samen oefenden en na de koers samen de cooling down deden. Ik zou mijn kennis kunnen delen en wat advies kunnen geven aan de jongere rensters. Dit seizoen heb ik de Helen100 Trophy in Loenhout geregeld en had ik ook het Helen100-project op de Britse nationale kampioenschappen. Het zijn projecten die me nauw aan het hart liggen. Ik vond het leuk om tijd door te brengen met de jongere rensters, hun ouders en coaches en te leren wat de sport moet doen om niet alleen aan de top te groeien, maar ook om de juiste structuren voor aspiranten te creëren. Die dingen worden steeds belangrijker voor mij. Ik denk dat het Experza-team een ​​natuurlijke stap is in mijn carrière.” (Bron: www.wielerverhaal.com)